Moussaka,

Wat heb je nodig,

Voor het groentemengsel :

  • 3 grote aardappels ( aan dunne plakken gesneden)
  • 1 kleine ui ( aan halve ringetjes gesneden)
  • 1\2 aubergine ( in dunne plakken gesneden)
  • 1\2 courgette  (in dunne plakken gesneden)
  • peper.
  • zout.
  • 1 bosje verse tijm ( de takjes ontdaan van de blaadjes de takjes mogen weg en de blaadjes gaan we gebruiken.)
  • Olijfolie.

Voor het vleesmengsel:

  • olijfolie (om te bakken).
  • 1 ui (fijn gesnipperd).
  • ! knoflookteentje (geperst).
  • 250 gr runder gehakt.
  • zout.
  • gemalen peper.
  • 1\4 tl kaneel.
  • een mespuntje gemalen kruidnagel.
  • 1 tl tomatenpuree.
  • 1 blik gepelde tomaten .
  • 1 keer recept voor bechamelsaus ( zie hoofdstuk soepen en sauzen)

Hoe maak ik het,

Het groentemengsel :

Vet een ovenschaal in met olie, en verwarm de oven voor op 200 graden.

Doe de aardappels en de uien in een kom , doe hier peper ,zout , en een beetje tijm bij en meng dit door elkaar.

Verdeel het aardappel mengsel over de bodem van de ovenschaal en zet de schaal 15 minuten in de oven.

Haal de schaal  na 15 minuten uit de oven , vermeng de aubergine met peper , zout , en thijm en leg de aubergine over de aardappelen in de ovenschaal , ook deze mag weer 15 minuten in de oven.

Dezelfde werkwijze die gedaan is met de aubergine volg je ook met de courgette  ook deze mag weer 15 minuten in de oven.

Zet de schaal met groente even opzij tot gebruik.

Het vleesmengsel :

Doe een scheut olijfolie in een pan, fruit hierin de ui glazig en lichtbruin.

Voeg dan het knoflookteentje toe en bak deze even mee, dan mag de tomatenpuree erbij roer goed door.

Dan mag de kaneel , en de gemalen kruidnagel erbij ook deze keer goed roeren.

Als laatste mag het gehakt erbij ( optioneel even afblussen met rode wijn) voeg dan het blik met tomaten toe en vermeng goed.

Laat het vleesmengsel ongeveer 5 tot 10 minuten inkoken tot het ergste vocht verdwenen is.

Schep 1\3 deel van de bechamelsaus door het vleesmengsel , en verdeel dit over de groente in de ovenschaal, de resterende saus mag bovenop het vleesmengsel, zet de ovenschaal in de oven en bak de moussaka goudbruin en gaar in ongeveer 20 tot 25 minuten.

Laat de moussaka na het bakken eventjes bijkomen en snijd hem daarna in stukken.