huisgemaakte pizzabodem,
De pizza is een Italiaans gerecht. Het bestaat uiteen bodem van deeg, de pizzabodem waarop voedingsmiddelen als kaas , tomaat , olijven , champignons groente en vlees gedaan worden, die vervolgens gebakken wordt in de oven.
De oorsprong van de pizza ligt in het Middellandse Zeegebied. In veel landen rond de Middellandse Zee worden al duizenden jaren ronde broden gebakken. Deze broden dienden als borden .
de Vikingen aten in de negende eeuw na Christus al platte ronde deegbodems , met daarop allerlei ingrediënten.
deze broden werden gebakken in ovens die eruit zien als moderne pizzaovens.
Pas in de 17e eeuw werd er melding gemaakt van pizza in Napels, waarbij men meer naar de armere delen van de stad trok, om dit boerengerecht te eten de mensen die ze maakten werden pizzaioli genoemd.
Vandaag de dag is pizza niet meer weg te denken uit ons eetpatroon niets smaakt er zo lekker als een huis gemaakte pizza.
wat heb je nodig,
(dit recept is voor twee keer een pizza van 25 tot 30 cm)
- 300 gr bloem.
- 1 zakje gedroogde gist.
- snuf zout.
- 2 el olijfolie.
- 100 ml lauw warm water.
- 1 tl suiker.
wat moet ik doen ,
Doe de bloem , het zout , en de olijfolie in een kom vermeng dit door elkaar.
voeg de gist aan het warme water toe samen met de suiker , roer dit even door elkaar en laat het zo even staan tot alle gist opgelost is.
voeg dan het gist mengsel toe aan de bloem (ik gebruik zelf een Kitchenaid keukenrobot en ik voeg de gist toe terwijl mijn machine draait )
kneed dit tot een mooie bal,als je met de hand kneed is het belangrijk dat je rollend kneed tot het deeg niet meer plakt.
laat na het bereiden het deeg ongeveer een uur rijzen op een warme plek.
maak van de grote deegbal twee kleinere ballen en rol deze uit tot een mooie ronde plak.
Nu kun je de pizzabodem garneren met wat je lekker vindt.
bak de pizza gaar en goudbruin in een oven die 220 graden is , en dan zo een 10 tot 15 minuten per pizza.
Maak jouw eigen website met JouwWeb